Omalizumab (Xolair) - Tergooi MC (2024)

Omalizumab (Xolair) bij ernstige astma

Voor de behandeling van instabiele en ernstige allergische astma, kunnen we het medicijn omalizumab voorschrijven. Met dit medicijn krijgt u meer controle over uw astmaklachten en minder astma-aanvallen. Lees deze informatie goed door als u met uw arts besproken heeft om met omalizumab te starten.

U gebruikt omalizumab naast uw andere medicijnen voor astma. Blijf die medicijnen gebruiken zoals de arts heeft voorgeschreven.

Wat het medicijn doet

Bij allergieën spelen vaak bepaalde stoffen in het bloed een belangrijke rol. Ook de stof immunoglobuline E (IgE) met antistoffen. Als die stof actief wordt, kunnen allergische klachten ontstaan bij de ogen, huid, neus of longen. Daardoor kunt u een astmatische reactie krijgen in uw longen. Met omalizumab remmen we deze reactie.

Omalizumab bindt zich aan de vrije IgE-antistoffen in het bloed. Daardoor is er minder IgE beschikbaar. Uw lichaam zal dan minder reageren op een allergische prikkel. De klachten van benauwdheid worden zo minder en de astma komt beter onder controle.

Gebruik van omalizumab

U krijgt omalizumab als injectie. U krijgt de injectie de eerste keren op de afdeling dagbehandeling. Vanaf de vijfde behandeling mag u omalizumab thuis zelf injecteren. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Omalizumab op de dagbehandeling

  • Omalizumab wordt als injectie onder de huid gegeven. Meestal in uw bovenarm, bovenbeen of buik.
  • Soms krijgt u meerdere injecties achter elkaar. Dat ligt aan hoeveel van het medicijn u nodig heeft.
  • De longarts bepaalt voor elke patiënt apart hoeveel omalizumab nodig is. Dat ligt aan het totale IgE-gehalte in uw bloed en hoeveel u weegt. Dat bepaalt ook hoe vaak u omalizumab nodig heeft: elke twee of elke vier weken.
  • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken.

De eerste vier maanden duurt de behandeling twee tot tweeëneenhalf uur. We controleren uw bloeddruk en andere vitale functies. Zo houden we in de gaten of u geen allergische reactie krijgt. Als dat gebeurt, kunnen we direct handelen. Ook leert u na de derde of vierde keer van de verpleegkundige hoe u de injectie zelf kunt zetten. Tip: neem een leesboek, puzzelboekje, e-reader of tablet mee.

Omalizumab is een erg duur medicijn. Laat het daarom op tijd weten als u niet naar de afspraak kunt komen. Dan kunnen we de injectie naar een ander moment verplaatsen.

Omalizumab thuis injecteren

Vanaf de vijfde behandeling mag u omalizumab zelf thuis injecteren. Doe dit wel eerst tijdens kantooruren. Mocht u toch een reactie krijgen, dan kunt u direct contact met ons opnemen.

  • Omalizumab is alleen te verkrijgen op recept van uw longarts en alleen op te halen bij onze ziekenhuisapotheek. Dus niet via uw eigen apotheek.
  • Kies een vaste dag en tijdstip waarop u injecteert, zodat u het niet vergeet. ’s Avonds injecteren kan helpen om minder misselijk te worden.
  • Vervoer de injectiepen in een koeltasje. Die krijgt u mee via de ziekenhuisapotheek.
  • Bewaar de injectiepennen thuis in de koelkast en in het originele doosje. Doe de injectiepennen niet in de diepvries!

Informatie en instructiefilmpjes

Bekijk informatiefilmpjes op de website van de Novartis of scan deze QR-code:

Omalizumab (Xolair) - Tergooi MC (1)

Wat u per keer nodig heeft

  • medicatie-overzicht
  • afgesproken hoeveelheid omalizumab injectiepennen (dit kunnen er meer zijn)
  • pleister of gaasje
  • naaldencontainer (krijgt u mee via de ziekenhuisapotheek)
  • afvalzakje

Injectie zetten

Controleer altijd eerst:

  • of uw persoonsgegevens op het medicijn staan
  • of het het juiste medicijn is
  • of de hoeveelheid klopt

Ga op een rustige plaats zitten en neem de tijd voor de injectie.

  • Was uw handen met water en zeep.
  • Haal de injectiepen ongeveer 20 tot 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Controleer of de veiligheidszegel op het doosje niet kapot is. En de houdbaarheidsdatum en kleur.
  • Leg alles wat u nodig heeft klaar op een schone werkplek. (injectiepen, pleister, afvalcontainer).
  • Haal de injectiepen uit de verpakking.
  • Kies een plaats bovenop uw dij of buik waar u de injectie gaat zetten. Blijf vijf centimeter rondom de navel vandaan. Blijf vijf centimeter boven de knie en vijf centimeter onder de lies. Zie afbeelding.

Omalizumab (Xolair) - Tergooi MC (2)

  • Houd de injectiepen met één hand vast. Gebruik uw andere hand om het beschermkapje van de injectiepen te trekken.
  • Laat een eventuele luchtbel zitten.
  • Houd de spuit rechtop. Breng de naald loodrecht in de huid (in een hoek van 90 graden).
  • Plaats uw duim op de zuiger en uw wijsvinger en middelvinger onder de vlinder en druk de zuiger langzaam in.
  • De vloeistof loopt nu uit de spuit via de naald in uw huid, doe dit in tien seconden.
  • Blijf de zuiger indrukken totdat alle vloeistof uit de spuit is.
  • Haal de naald in een loodrechte beweging van de injectieplaats.
  • Haal daarna de duim langzaam van de zuiger. De naald verdwijnt in de lege huls van de spuit.
  • Doe de spuit direct in de naaldencontainer.
  • Plak als dat nodig is een pleister op de injectieplaats. Wrijf niet op de plek waar u geprikt heeft. Dit kan pijn doen.

Veiligheid

  • Houd de spuiten buiten het zicht en bereik van kinderen.
  • De spuit kan niet nog een keer gebruikt worden. Gooi die daarom gelijk na gebruik weg in de naaldencontainer.

Injectie vergeten?

Bent u een injectie vergeten? Overleg dan met uw longarts of longverpleegkundige wanneer u de volgende injectie moet zetten.

Bijwerkingen

U kunt last krijgen van:

  • pijn, roodheid, zwelling of jeuk rond de plek van de injectie
  • hoofdpijn en rugpijn

Deze bijwerkingen zijn meestal mild van aard.

Allergische reactie

U kunt altijd een allergische reactie krijgen. Meld het direct bij de verpleegkundige als u last krijgt van uw huid, neus, ogen, longen of als u zich niet lekker gaat voelen.

Autorijden

Met omalizumab mag u gewoon autorijden of machines bedienen.

Andere vaccinaties

Tussen andere vaccinaties en de omalizumab injectie moet minimaal een week tijd zitten.

Wanneer geen omalizumab

Neem in de volgende gevallen eerst contact op met uw longarts of longverpleegkundige voor u met omalizumab begint.

Parasitaire infecties (darmwormen)

Omalizumab kan uw weerstand verminderen tegen infecties door parasieten. Heeft u al een parasitaire infectie? Behandel die dat eerst voor u omalizumab start. Ook tijdens de behandeling met omalizumab moet de infectie worden behandeld. Controleer samen met uw longarts of u last heeft van diarree, winderigheid, maagklachten, een vettige ontlasting of uitdroging. Dit kan een teken zijn van een parasitaire infectie.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn of wilt u zwanger worden? Neem dan contact op met uw longarts voordat u omalizumab gebruikt. Het is niet bekend wat omalizumab bij zwangere vrouwen doet. Gebruik het daarom liever niet tijdens de zwangerschap. Tenzij uw longarts u anders adviseert.

Geeft u borstvoeding of bent u van plan dit te doen? Overleg dan ook eerst met uw longarts. U moet samen beslissen of u borstvoeding geeft of omalizumab gebruikt. U mag niet beide doen.

Omalizumab op reis

Gaat u op vakantie? Dan heeft u een document of verklaring nodig waarin staat welke medicijnen u bij zich heeft. Let er op dat omalizumab koel bewaard moet worden. Tussen de twee en acht graden Celsius. Reist u met het vliegtuig? Informeer dan bij uw luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn om medicijnen mee te nemen.

Controle

We controleren u goed om te kijken of het medicijn voor u werkt. De longverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling op de polikliniek. Daar komt u om de twee maanden voor controle. Na zes en na twaalf maanden bespreekt u met de longarts op de polikliniek hoe de behandeling gaat.

Tijdens de behandeling vragen we u een vragenlijst in te vullen. Die gaat over hoe u zich voelt qua benauwdheid. De vragenlijst vindt u op mijn.tergooi.nl (de ACQ-vragenlijst). Vul die een paar dagen voor uw afspraak in en neem die mee als u voor controle komt. De vragenlijst helpt om te weten of het medicijn voor u goed werkt. Daarvoor doen we ook een longfunctietest.

Laat het de longarts altijd weten als er iets in uw situatie verandert. Bijvoorbeeld als u andere medicijnen gaat gebruiken. Of als u zwanger bent of borstvoeding wilt geven. Wilt u tussendoor iets bespreken of heeft u vragen? Neem contact op met de longverpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur.

Omalizumab (Xolair) - Tergooi MC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6577

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.